RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Dollarn under 10 kronor efter USA:s inflationssiffra

Färsk prisstatistik för november från USA. Arkivbild Bild: Carolyn Kaster AP/TT

Ekonomi (TT)

Dollarn föll tillfälligt ned under 10 kronor för första gången sedan juni 2022 under fredagens eftermiddagshandel.

Nedgången tog fart efter en oväntat svag inflationssiffra från USA, ett utfall som ökar sannolikheten för räntesänkningar.

Börsen fick också lite draghjälp, medan räntemarknaden tog det lugnt efter den senaste tidens kraftiga räntefall.

Inflationen enligt det så kallade PCE-måttet sjönk till 2,6 procent i USA i november, från 3,0 procent i oktober. Och kärninflationen sjönk till 3,2 procent, mot 3,5 procent i september.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en oktoberinflation enligt PCE-måttet på 2,8 procent, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Snittprognosen för kärninflationen enligt PCE-måttet låg på 3,3 procent.

PCE-inflationen visar prishöjningarna i årstakt och bygger på konsumtionsstatistik som samlas in från företag och är det inflationsmått som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) brukar ta mest intryck av inför sina räntebeslut.

Det skiljer sig från det traditionella KPI-måttet, som beräknas med hjälp av en varukorg och enkätundersökningar bland hushåll.

Den oväntat låga inflation ökar sannolikheten för att USA:s centralbank Federal ska sänka styrräntan tidigt nästa år. En lägre ränta ökar riskaptiten på marknaden, vilket gynnar både börser runt om i världen och normalt även valutor som den svenska kronan.