DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företagare anar fler varsel

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt ser bistrare tider. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ekonomi (TT)

En tilltagande andel företag väntas ta till varsel om uppsägningar framöver.

Även sälj- och investeringsprognoserna ligger under det historiska snittet, enligt en undersökning bland tusentals företag.

Svenskt Näringsliv frågar regelbundet om det ekonomiska läget bland dess medlemmar.

"Vi är bekymrade över det ekonomiska läget, många företag har det väldigt tufft. Den allt högre risken för varsel indikerar också att vi inte sett botten på denna lågkonjunktur", skriver Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt i en kommentar till TT.

27 procent av de svarande företagen anger att det föreligger en risk för varsel/uppsägningar av personal de kommande sex månaderna. Det är ingen jätteökning jämfört med tidigare, men ändå något högre. Under hösten har varslen ökat påtagligt.

Företagen har också dragit ner på sina investeringsplaner. Och försäljningsutsikterna är dystrare än tidigare. Båda måtten ligger under det historiska snittet, och har bara varit lägre vid pandemins inledning, eurokrisen 2014 och finanskrisen 2008/2009.

"Nu är det viktigt att fokusera på tillväxtfrämjande åtgärder för att snabbt få fart på Sverige igen. Vi har klarat det förr och med rätt politik kommer vi att kunna göra det igen", skriver Daunfeldt.

Det finns tydliga regionala skillnader. Företag i Västerbotten och Norrbotten är påtagligt mer optimistiska.

Studien bygger på 13 500 företag i Svenskt Näringslivs företagarpanel. Nästan 5 000 har svarat vilket ger en svarsfrekvens på 37 procent. Svaren samlades in under andra halvan av november.