EU:S FRAMTID

Så vill EU-parlamentet styra efter valet

Ursula von der Leyen utsågs till EU-kommissionens ordförande 2019 utan att ha kandiderat till EU-parlamentet. Arkivfoto. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Varje europeisk partigrupp bör ha en särskild toppkandidat i EU-valet 2024. Och den som toppar den grupp som får flest röster bör sedan få leda förhandlingarna med EU-ländernas stats- och regeringschefer om nästa kommissionsordförande.

Det anser åtminstone en majoritet i EU-parlamentet som med 365 röster mot 178 och 71 nedlagda på tisdagen återigen ställer sig bakom systemet med "toppkandidater".

Parlamentet har i flera år kämpat för att ha en tydligare koppling mellan resultatet i EU-valet och vilka som efteråt hamnar på EU:s topposter. EU-ländernas stats- och regeringschefer har dock inte velat ge upp sin avgörande roll i att själva förhandla fram ledarna – och lär inte vilja ge med sig den här gången heller.

Nästan alla de svenska ledamöterna i EU-parlamentet röstade emot tisdagens ickebindande resolution. För röstade endast Karin Karlsbro (L), Alice Bah Kuhnke (MP) och Jakop Dalunde (MP).