Stärkt krona slår mot småsparare

Kronan stärks och ligger nu på samma nivå mot dollarn och euron som i somras. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Den starkare svenska kronan är dåliga nyheter för alla småsparare som satsar på USA- eller globalfonder.

– Den positiva ränteeffekten blir nu den motsatta, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Att placera pengar i globala fonder och fonder med USA-fokus är mycket populärt bland svenska småsparare och pensionssparare. Över hälften av allt aktiefondsparande ligger i globalfonder.

Och det har varit en smart strategi i många år, inte minst i takt med att svenska kronan har försvagats.

Men den senaste tiden har kronkursen återhämtat sig rejält mot såväl dollarn som euron – något som kan få betydelse för småsparare som sitter på portföljer med stor global exponering.

– Vi har vetat om att kronan skulle stärkas i takt med att ränteoron lägger sig och riskaptiten kommit tillbaka, säger Frida Bratt.

– Den positiva ränteeffekten som svenska sparare har kunnat njuta av i sina globala fonder kan nu bli den motsatta, fortsätter hon.

Valutarörelsen spelar roll

Det är själva rörelsen som spelar roll, påtalar Frida Bratt. Även om kronan fortfarande är svag mot dollarn och euron.

I skrivande stund ligger eurokursen på 11:45. Mot dollarn har kronan stärkts ännu mer, med en dagskurs kring 10:54 kronor.

Kronlyftet hänger framför allt ihop med den fallande inflationen i allmänhet och i USA i synnerhet, vilket gör att den amerikanska centralbanken inte bedöms höja styrräntan något mer.

Tänk på utspridningen

Frida Bratt understryker vikten av att sprida ut sina risker nu när valutorna börjar röra på sig.

– Det är inte särskilt klokt att ha både en global fond, en USA-fond och en tech-fond. Då blir det väldigt mycket USA och exponering mot dollarn. Därför är det klokt att tänka på diversifieringen, säger hon.

Efter tisdagens positiva inflationssiffror i både Sverige och USA var det börsrally i Stockholm (upp 3,4 procent) och New York (1,4–2,4 procent). Frida Bratt berättar att flera av Nordnets kunder hörde av sig till banken med frågor varför deras USA-fonder inte steg när börserna gjorde det.

– Det var många som hörde av sig och var förvånade när deras fonder låg på minus. Men det är den sortens valutaeffekter vi kan få se nu framöver, säger hon.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Fakta

Vid utgången av andra kvartalet i år uppgick den totala fondförmögenheten i Sverige till 6 691 miljarder kronor – det mesta i så kallade aktiefonder, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Bland aktiefonderna ligger det mesta i globalfonder, enligt oktobersiffrorna från Fondbolagens förening över fondförmögenheten:

Globalfonder: 2 046 miljarder kronor

Sverigefonder: 900 miljarder kronor

Nordamerikafonder: 229 miljarder kronor

Europafonder: 123 miljarder kronor

Nordenfonder: 105 miljarder kronor

Asienfonder: 43 miljarder kronor

Källor: Fondbolagens förening, SCB