DEN SVENSKA EKONOMIN

Rekordhög omsättning för verkstäderna – men oron växer

Västra Sveriges verkstäder anar mörka moln vid horisonten. Bild: Nora Lorek/TT

I årets upplaga av Verkstadsrapporten vittnar företagen om stark tillväxt det senaste året. Men samtidigt växer oron för höga kostnader och bristande lönsamhet.

Sveriges och Västsveriges verkstadsbolag nådde en rekordhög omsättning 2022, men prognosen för 2023 är försiktigt positiv. Det skriver Triathlon Group i den nya upplagan av Verkstadsrapporten, som mäter utvecklingen i västra Sveriges verkstadsindustri.

I en enkät som ligger till grund för rapporten framgår det att många av de tillfrågade företagen känner en oro för kostnadsökningar. Många tycker också att det är en utmaning att föra kostnader vidare, vilket på sikt innebär en risk för minskad lönsamhet.

Tre fjärdedelar av de tillfrågade bolagen uppger att de kommer att öka investeringarna i aktiviteter som kan minska företagets klimatavtryck.

Utöver enkäten, som ger en bild av företagens framtidsutsikter, bygger Verkstadsrapporten på analyser av de 100 största västsvenska verkstadsbolagens årsredovisningar. Rapporten jämför även de västsvenska verkstäderna med motsvarande bolag i resten av Sverige.