ENERGIPRISERNA

Minskad krigsoro gör bensinen billigare

Billigaste dropparna sedan i somras. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Oljepriserna sjunker i takt med att marknadens oro för ett eskalerat krig i Mellanöstern minskar. ”Marknadsoron för att Iran ska involveras i konflikten är nu närmast obefintlig”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Drivmedelspriserna fortsätter att sjunka. Både diesel och bensin är nere på de lägsta prisnivåerna sedan i somras.

Nu kostar dieseln 23:81 kronor litern, ner 20 öre sedan onsdagen och över en krona billigare än för en vecka sedan. Man får gå tillbaka till månadsskiftet juli-augusti för att hitta ett lägre pris.

Bensinpriset sänks med tio öre till 19:69 kronor på bemannade stationer, det lägsta sedan juli.

Väntad prisnedgång

Bakgrunden är fortsatt fallande oljepris på världsmarknaden. Ett fat Nordsjöolja trillade under natten ner under 80 dollar, det lägsta sedan i juli.

Enligt Christian Kopfer är nedgången väntad.

– Jag förvånades över att priset steg så högt som det gjorde under andra halvåret. Jag trodde absolut inte att ett fat Nordsjöolja skulle gå upp mot 90-95 dollar per fat.

En orsak bakom höstens höga prisnivåer är att oljekartellen Opec, med världens största producent Saudiarabien i spetsen, strypt sitt utbud.

Kina och USA höll upp efterfrågan

Även Ryssland, oljevärldens nummer två, har stramat åt sin produktion.

– Opec och Ryssland drog ned på sin produktion, men det var först senare man såg priseffekterna. Det var för att efterfrågan hölls uppe förvånansvärt bra i USA och Kina, säger Christian Kopfer.

– Nu har efterfrågan försvagats – framför allt i Kina, vilket är mer väntat. Det var snarare oväntat att efterfrågan tidigare under året var så pass stark.

Han återkommer till rädslan som fanns i oktober för att kriget mellan Israel och Hamas skulle få spridningseffekter till andra länder i regionen.

– Det fanns i synnerhet en oro för att Iran skulle bli involverade i konflikten. Men tack och lov har det inte skett.

Joakim Hugert Lundberg/TT