DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Lagarde varnar för stagnation

ECB-chefen Christine Lagarde säger sig se framsteg i inflationsbekämpningen. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB), bedömer att inflationsbekämpningen går relativt bra. Men hon vill se framsteg när det gäller nya gemensamma budgetregler i medlemsländerna.

Det beskedet gav Lagarde under en telefonkonferens i måndags till EU-kommissionen och EU:s ordförandeskap samt Eurogruppen, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor med insyn.

Lagarde sade vidare att hon räknar med stagnation – det vill säga en utdragen period utan tillväxt – de kommande kvartalen och att det finns risk för att blir värre än så.

Hon ska även ha sagt att hon tycker sysselsättningen ser motståndskraftig ut, men att det även där börjar komma tecken på avmattning.

Hon efterlyste en uppgörelse mellan EU-länderna om nya budgetregler, för att ersätta taket för underskott på 3 procent av BNP. Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe ska ha sagt att det kan gå, men att det kommer bli svårt, att göra upp om nya regler före årsskiftet.

Rapporterna om telefonkonferensen kommer dagarna inför ECB:s räntebesked på torsdag, som levereras från Greklands huvudstad Aten.

De flesta bedömare räknar med att ECB kommer att lämna sina styrräntor oförändrade, med den viktiga insättningsräntan på 4 procent, efter tio möten i rad med räntehöjningar.