USA:S EKONOMI

USA:s ekonomi på högvarv – dåligt för svenska räntor

USA:s ekonomi lite för stark för svenska bolånetagares bästa. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Ekonomisk lågkonjunktur? Nja, knappast i USA i alla fall. Amerikaner konsumerar för fullt och världens största ekonomi väntas ha vuxit med hela 4,3 procent under det gångna kvartalet. Det är dåliga nyheter för svenska bolånetagare.

Den ekonomiska tillväxten väntas landa på 4,3 procent under tredje kvartalet, räknat i årstakt, när siffrorna presenteras på torsdag, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av ekonomernas bedömning. Det skulle i sådana fall innebär den snabbaste tillväxten på nästan två år.

Det står i kontrast till den övriga världen, där världens näst största ekonomi, den kinesiska, går halvtrögt. I Europa kämpar flera länder med negativa BNP-tal.

Bra blir dåligt

Bakom styrkan i den amerikanska ekonomin står köpsugna hushåll.

Men vad som skulle kunna vara enbart goda nyheter, blir i själva verket tunga besked att bära för pressade bolånetagare, även svenska. För när USA ångar på kommer landets centralbank, Federal reserve (Fed), att hålla fingret kvar på räntehöjarknappen.

– Ytterligare bevis på att tillväxten fortsätter ligga över den långsiktiga trenden, eller att trycket på arbetsmarknaden inte släpper, kan öka inflationsriskerna ytterligare och därmed pressa fram en ännu stramare penningpolitik, sade Fed-chefen Jerome Powell på ett möte i New York i torsdags, enligt Bloomberg.

Men även om det inte blir någon ytterligare höjning i november, så bedömer ekonomer att det dröjer innan räntan faller tillbaka, åtminstone så länge ekonomin trummar på och inflationen inte ger med sig.

Fler räntehöjningar?

Och när Fed håller räntan hög så bedöms dollarn förbli stark. Det pressar den svenska kronan och försvårar Riksbankens kamp mot den svenska inflationen. Det ökar sannolikheten för ytterligare en räntehöjning innan året är slut med högre rörliga bolåneräntor som följd.

I dagsläget ligger bankernas snitträntor på rörliga bolån kring 4,70-4,80 procent. En höjning till från Riksbanken så lär nivån hamna kring fem procent.

Olle Lindström/TT