STORMAKTEN KINA

Kinas ekonomi växer mer än väntat

Kinas BNP steg under tredje kvartalet och hushållens konsumtion gjorde detsamma under september. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Kinas ekonomi växte oväntat mycket under tredje kvartalet. Men fastighetssektorn är fortfarande ett sänke.

Kinas regering har de senaste månaderna vidtagit flera åtgärder för att stimulera tillväxten. Nu har infrastruktursatsningar och räntesänkningar gett resultat i form av ökad konsumtion.

Ekonomin växte med 4,9 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period i fjol, enligt siffror från landets statistikbyrå som presenterades på onsdagen.

"Risken för en lägre tillväxt nästa år ligger kvar, men kortsiktigt har ekonomin momentum och det har i varje fall skingrat några av molnen som hopat sig över ekonomin", säger chefsekonomen Zhou Hao på Hongkongbaserade Guotai Junan International.

Detaljhandelsförsäljningen, som är den främsta indikatorn för hushållens konsumtion, överträffade förväntningarna och steg i september med 5,5 procent jämfört med samma månad förra året. Konsumtionen av mat, kläder, bilar och restaurangbesök ökade.

Men även om BNP steg mer än vad analytikerna hade räknat med så fortsätter Kinas krisande fastighetssektor att vara ett sänke. Bostadsförsäljningen fortsätter att falla och många fastighetsutvecklare är pressade. Särskilt fastighetsjätten Country Garden har ögonen på sig, bolaget kämpar mot klockan för att undvika att behöva ställa in sina ränteutbetalningar.

Den kinesiska högtiden Golden Week som ägde rum i början av oktober blev inte heller det lyft för shoppingen som regeringen hade hoppats på.