DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Inget Nato för Sverige nästa vecka heller

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fortfarande inte gett grönt ljus till Sveriges Natoansökan. Arkivbild. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Politik (TT)

Sverige ser inte ut att bli Natomedlem inom kort. Det står klart sedan det ungerska parlamentet slagit fast agendan för nästa vecka.

Ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap står inte på agendan för nästa vecka, skriver oppositionspolitikern Ágnes Vadai i ett mejl.

Detta bekräftas av Dávid Bedö, även han oppositionspolitiker.

På frågan om varför skriver han: "Samma som alltid."

Ungerska regeringspolitiker har kritiserat Sverige den senaste tiden.

Bland annat skickade utrikesminister Péter Szijjártó ett brev till utrikesminister Tobias Billström (M) där han tog upp ett fyra år gammalt videoklipp från UR som beskriver demokratin i landet som på nedgång. Den ungerske ministern varnar i brevet för att det kan få konsekvenser för Sveriges inträde i Nato.

Den svenska regeringen säger att den litar på Ungern. Därifrån har budskapet varit att man inte kommer att vara sist med att ratificera Sverige.

Samtidigt förväntar sig regeringen att Turkiet lämnar över ansökan till parlamentet och påbörjar ratificeringsprocessen under oktober. Detta efter en överenskommelse som Sverige, Turkiet och Nato slöt i Vilnius.

Men ännu har länderna inte rört sig framåt.

Niklas Svahn/TT