REGELKRÅNGLET

Debatt: Få företag känner till nya EU-reglerna

European Union flags flap in the wind as pedestrians walk by EU headquarters in Brussels, Wednesday, Sept. 20, 2023. The European Quarter is the headquarters of the main buildings of the European Union, inluding the European Parliament. (AP Photo/Virginia Mayo) VLM101 Bild: Virginia Mayo

I helgen trädde nya regler om förbud mot import av järn- och stålprodukter från Ryssland i kraft. Men många företag är ovetande om läget, skriver företrädare för advokatbyrån Baker McKenzie i Realtid.

Förbudet, som ska förhindra import av ryska råvaror, rör produkter som har bearbetats i ett land utanför EU, och som innehåller järn- och stålprodukter med ursprung i Ryssland.

”Exakt hur importörer ska lyckas bevisa de importerande produkternas spårbarhet och ursprung för EU:s tullmyndigheter är ännu inte klart. Dessutom är det allt för få företag som känner till att reglerna nu har trätt i kraft”, skriver Matilda Nyman och Olof König, experter inom sanktioner och handelsrätt på advokatbyrån Baker McKenzie, i Realtid.

Realtid: Började gälla i helgen: Stort antal företag ovetande om EU:s nya förbud