CORONAVACCINERINGEN

Vaccinforskare: Stor betydelse för mänskligheten

Nobelpriset till forskarna som tagit fram nRNA-tekniken kommer ge en ännu större skjuts till genforskningen, anser Matti Sällberg. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Vetenskap (TT)

Covidvaccinet med mRNA-teknik var avgörande för att begränsa pandemin.

– Det här är en grundforskning som har visat sig få en fantastisk betydelse, inte för ett fåtal utan för hela mänskligheten, säger professor Matti Sällberg.

Den forskning som nu belönas kan i framtiden användas på en mängd sjukdomar, allt från förkylningar till cancer, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet.

– Vi står inför en fantastisk tid där genteknik faktiskt kan bli verklighet, säger han.

Under måndagen fick den ungersk-amerikanska forskaren Katalin Karikó och amerikanen Drew Weissman nobelpriset i medicin för att ha tagit fram mRNA tekniken, som användes till covid-vaccin.

"Oändlig potential"

Matti Sällberg ser framför sig att den tekniken kommer kunna användas på en mängd fält. Dels skulle det gå att ta fram fler vaccin, men också att tillföra gener, ersätta gamla och slå av gener, enligt Sällberg.

– Det finns en oändlig potential i det här. Vi är precis nu bara i början av att se vad det här kan göra. Det var ingen som för fem år sedan trodde att någon kunde göra ett mRNA vaccin för att stoppa en pandemi.

TT: Vad innebär Nobelpriset för forskningsfältet?

– Redan nu har vi sett företag som har gått från en obskyr tillvaro till att bli världsstora läkemedelsbolag. Fältet har redan fått sig en rejäl vitamininjektion. Det här kommer bara driva på det ytterligare.

– Det här är ett bra startskott för att visa vad genteknologi kan göra. Inte bara i laboratoriet utan faktiskt på fältet för att gynna mänsklig hälsa.

Har varit avgörande

Matti Sällberg anser att vaccinet "utan tvekan" varit en mycket viktig delkomponent till att vi har kommit ur pandemin. Vaccinen har fördelen att det kan ges hur många gånger som helst, kan modifieras snabbt och har visat sig ha en bra effektivitet.

– I stora delar av världen har det varit helt avgörande.

Han får medhåll från Ali Mirazimi, adjungerande professor på Karolinska institutet.

– Vaccinet hade stor betydelse. Genom det kunde vi ta fram vaccinet så snabbt och i så många doser, säger han.

Anna Langseth/TT