DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Fortsatt stor personalbrist inför vintersäsongen – ”Vi behöver rekrytera fler”

Genrebild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Besöksnäringen dammsuger efter personal inför vintersäsongen. "Vi behöver rekrytera fler", säger Mikael Elford på Branäsgruppen till Besöksliv.

Personalbristen på de svenska skidanläggningarna är stor inför kommande högsäsong.

– Vi ser att vi behöver rekrytera fler, säger Mikael Elford, kommersiell chef för Branäsgruppen, efter att ha avslutat sin första rekryteringsrunda.

De största luckorna finns inom restaurang där det märks av ett svalare intresse.

Scandinavian Resorts vd Thommy Backner ser en stor skillnad från 10-15 år sedan då de dränktes i ansökningar. Med det sagt har antalet ansökningar ökat något jämfört med de senaste åren, mycket tack vare internrekryteringar.

– Det är ju onekligen en fördel att vi är en stor grupp som täcker både vinter- och sommarsäsong, det gör att folk enklare kan byta ställe samtidigt som vi behåller dem i koncernen, säger han.

Enligt båda bedöms pandemin vara en viktigt vändpunkt eftersom många gick vidare med att skola om sig till andra branscher.

Båda är också överens om att det gäller att ha ett attraktivt erbjudande för att hålla kvar personalen.

– Vi behöver sänka trösklarna. Vi har inte krav på kompetens i alla yrken utan det kan räcka med att du är trevlig och har en känsla för service så lär vi upp dig, säger Mikael Elford.

Besöksliv: ”Vi behöver sänka trösklarna för att få in mer personal”