DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Nattsvarta prognoser för byggbranschen – Så många bolag kan gå i konkurs

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Marknaden för småhustillverkare beskrivs som ”död” och nu sprider sig krisen inom byggsektorn som en löpeld, skriver Aftonbladet.

På senaste tiden har flera företag inom byggsektorn tvingats varsla medarbetare. Orsaken är den byggkris som nu sprider sig. Enligt siffror från SCB var påbörjandet av nya lägenheter 57 procent färre första i år jämfört med förra året, skriver Aftonbladet.

Nu befaras en konkursvåg inom byggbranschen. 1 400 byggbolag kommer att gå i konkurs inom det närmaste året, visar nya beräkningar.

I måndags blev det känt att Anebyhus har lämnat in en konkursansökan. Även Interoc Akutstik, som gör undertak och väggsystem, har försatts i konkurs i veckan, liksom finska Jukkatalo.

– Förutsättningarna på den svenska bostadsmarknaden gör det väldigt svårt för alla aktörer att räkna hem nyproducerade bostadsprojekt. Det är såklart ett oerhört tungt beslut att behöva begära bolaget i konkurs, säger Johan Enocson, ägare till Surewood Industries, koncernen där Anebyhusgruppen ingår, i ett pressmeddelande.

Aftonbladet: Kris i byggbranschen: ”Marknaden är död”