DEBATTEN OM PROTEKTIONISM

Debatt: Att gynna Hybrit riskerar protektionistiska motreaktioner

Energi- och näringsminister Ebba Busch, EU:s kommissionär för konkurrenskraft Margrethe Vestager, USA:s utrikesminister Antony Blinken, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och EU:s kommissionär för handel Valdis Dombrovskis under ett verksamhetsbesök på Hybrit i Luleå. Bild: Jonas Ekströmer/TT

”Ökad protektionism kommer att slå särskilt hårt mot svensk ekonomi”, skriver professorerna Magnus Henrekson och Christian Sandström på Di Debatt.

LKAB:s satsning på vätgasbaserad järnsvampsproduktion, ansökningar om miljardbidrag och H2GS etablering i Boden med hjälp av stora offentliga kreditgarantier är oroväckande exempel på en tilltagande protektionism, menar professorerna.

”Den som vidtar protektionistiska åtgärder för att skydda sina företag utlöser regelmässigt motåtgärder från andra länder. Det vore därför direkt ansvarslöst om regeringen för att skydda en enskild bransch", skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, IFN, och Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio, i Di.

Di: Debatt: Att gynna Hybrit riskerar protektionistiska motreaktioner