KRIGET I UKRAINA

Rysslandsexpert: "Putin offentligt förödmjukad"

Wagnergruppens uppror är ett enormt slag mot den ryska makteliten, menar Aleksandr Golts, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Bild: AP/TT

Ryssland (TT)

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin lämnar Ryssland och brottsmisstankarna mot honom och hans legosoldater har lagts ner. Men risken för ett inbördeskrig kvarstår, enligt Rysslandsexperten Aleksandr Golts.

Den väpnade upproret har stoppats och och den akuta krisen verkar löst men många frågetecken kvarstår. Vad händer nu i Ryssland och vad blir konsekvenserna för president Vladimir Putin?

– Det här är ett enormt slag mot den ryska makteliten och det politiska system som Putin har försökt att skapa de senaste 20 åren. Han har blivit offentligt förödmjukad, säger Aleksandr Golts, expert på rysk militär och analytiker vid Utrikespolitiska institutets Centrum för Östeuropastudier.

Snabbt glömt

Samtidigt menar Golts att i Putins Ryssland kommer det här snart att vara glömt. Med en propagandamaskin som arbetar 24 timmar om dygnet kommer snart någon annan nyhet som väcker människors intresse.

– Den ryska propagandamaskinen har gjort "infotainment" till sin paradgren, säger Golts.

Hur påverkar det här Rysslands anseende i resten av världen?

– Vem bryr sig om resten av världen nu i Ryssland? Landet har redan förlorat sitt rykte när det invaderade Ukraina. Putin har inget att förlora.

Risk för inbördeskrig

Vad som däremot är mer allvarligt är att risken för ett inbördeskrig fortfarande finns i Ryssland. Enligt Golts gjorde Putin ett stort misstag när han släppte monopolet över den militära makten och delade den med paramilitära grupper.

– Det finns ett dussintal paramilitära grupper i Ryssland som står utanför den reguljära armén. De kan närsomhelst använda den militära makten för sina egna intressen. Och det är exakt vad vi har sett Prigozjin göra nu.

– Det är extremt farligt, inte bara för Ryssland utan för hela mänskligheten eftersom Ryssland är en kärnvapenmakt.

"Göra vad du vill"

Wagnerchefens myteri och Putins sätt att lösa det genom att ge Prigozjin och legosoldaterna straffrihet har inte gjort risken för inbördeskrig mindre, snarare tvärtom.

– Människor med vapen i händerna kan läsa om vad som hänt. Wagnersoldaterna startar ett myteri, de förstör ett par militärhelikoptrar, dödar ett trettiotal soldater och går ostraffade därifrån. Det går ju bara att dra en slutsats av det: har du tillräckligt med militära resurser kan du göra vad du vill.

Agneta Liljeqvist/TT