KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Talga AB får grönt ljus för fabrik i Kiruna

Talga AB har fått grönt ljus för en grafitanläggning i Kiruna kommun. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery / TT

Ekonomi (TT)

Det australiska bolaget Talga AB får tillstånd att starta en fabrik i Kiruna. Där ska företaget använda grafit för att producera anoder till bilbatterier.

Redan för elva år sedan undersökte det Australienbaserade bolaget Talga AB en grafitfyndighet nära Vittangi i Kiruna kommun i syfte att starta en fabrik för batterikomponenter i närheten av Luleå hamn. Bolaget sade sig då upptäcka en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter.

Mineralen grafit är en viktig komponent i elbilsbatterier och för att kunna starta en batterifabrik krävdes tillstånd för en grafitgruva i Vittangi. Bolaget fick grönt ljus för grafitbrytning tidigare i år.

I en dom i mark- och miljödomstolen får företaget nu tillstånd att anlägga en fabrik som ska använda grafit för att producera anodmaterial, som i sin tur ska användas i bilbatterier.

I målet har knäckfrågan varit anläggningens befarade utsläpp av zink till vattnet i Sörbrändöfjärden. Länsstyrelsen i Norrbottens län har ifrågasatt om utsläppen kan tillåtas. Mark- och miljödomstolen bedömer dock att utsläppen inte leder till otillåten försämring av vattnet.

Tillståndet ger bolaget rätt att tillverka upp till 22 000 ton batterianodmaterial per år. För utsläppen i vattnet gäller tillfälliga villkor i väntan på fler utredningar från bolaget.

Ebba Blume/TT