KRIGET I UKRAINA

Putin undviker kriget – pratar om ekonomi

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland (TT-AFP)

Rysslands president Vladimir Putin talar vid Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg. Anförandet har hittills berört makroekonomi – inte det pågående anfallskriget mot Ukraina.

I talet betecknar Putin det andra kvartalet 2022 som den svåraste period Rysslands ekonomi har upplevt, men säger att situationen förbättrats.

– I dag kan vi med tillförsikt säga att den strategi som valdes då av såväl staten som det ryska näringslivet fungerade, säger han i sitt tal.

Inför anförandet meddelade Kremls talesman Dmitrij Peskov i ett uttalande att den ryske presidenten även kommer att ta upp världsläget och presentera planer för framtiden. Peskov uppgav även att säkerhetsnivån under det pågående mötet är extremt hög.

"Säkerhetsåtgärderna är utan motstycke", sade han till den ryska nyhetsbyrån Interfax, skriver AFP.

Under fredagen blockerades tillgången till mobilnät i S:t Petersburg som en del av den höjda säkerhetsnivån. Peskov uppmanade invånarna att i stället använda sig av wifi.

Vladimir Putiins tal hålls mitt under Ukrainas motoffensiv. I fjol ägnade Putin en stor del av talet åt att prata om kriget.