KRIGET I UKRAINA

Bonde: Idioten i Kreml gjorde det här mot oss

56-årige bonden Jurij står utanför sitt hus i en by i Mykolajiv-regionen i Ukraina. Före dammkollapsen odlade han grönsaker och frukt på marken som nu är översvämmad. Bild: Oleksii Filippov/AFP/TT

Ukraina (TT-AFP)

Kraftig beskjutning, minor på fälten – och så en dammkollaps som har lagt hela området under vatten.

Ukrainas bönder sörjer förlusten av sina grödor och djur.

Flera miljoner ton grödor kan enligt Ukrainas jordbruksdepartement gå förlorade på grund av förra veckans förstörelse av kraftverksdammen Kachovka. Många mindre djur har drunknat i vattenmassorna. Dessutom finns det inte längre mobiltäckning eller tillgång till el och dricksvatten i området.

– Ryssarna vill bara förstöra Ukraina. Men vi är ukrainare, vi kommer att överleva, lovar 59-åriga Olena Huljuk, bonde i en by i Mykolajiv-regionen.

Huljuk befinner sig vid gränsövergången för att hämta flaskvatten från volontärer. Hennes klänning och händer är täckta av lera. Under dagen har hon försökt att hitta familjens tillhörigheter i den vattentäckta marken kring bondgården där hon bor.

Mycket är förstört

Huljuk beskriver hur hon och hennes familj odlar allt som de behöver i sitt hushåll – mat som de sedan ska äta resten av året. Bland annat odlar de rödbetor, morötter och potatis.

– Vårt hö är genomblött. Vi hade spannmål för djurfoder. Det är också förstört. Våra kaniner dog, vilket är väldigt smärtsamt.

Byn där Huljuk bor var ockuperad av ryska styrkor i sju månader. Skador från beskjutning syns på hustaken. På fälten finns röda skyltar som varnar för minor.

– De slog oss och tände eld på våra hus. Raketer flög över våra huvuden här. Men vi överlevde. Nu kommer vi inte tillåta oss själva att drunkna, säger Olena Huljuk.

Skyller på Putin

Andra bönder är mindre optimistiska.

– Inget kommer att gro på över ett decennium, det är en ekologisk katastrof, säger 71-årige Vasyl Palamartjuk, från Cherson-regionen.

56-årige Jurij, även han bonde i Mykolajiv-regionen, står utanför sitt hus med halva kroppen täckt av vatten. För en vecka sedan odlade han grönsaker och frukt och hade betesmark till sina kor. Nu är hans mark förstörd.

– Det som finns under vattnet hade kunnat ge mat till flera stora familjer i åratal, säger Jurij.

Vad som orsakade kollapsen är inte fastlagt ännu. Ukraina och Ryssland anklagar varandra. Men Jurij skyller helt och hållet på Rysslands president Vladimir Putin.

– Den där idioten som sitter i Kreml gjorde allt det här, säger han.