AVTALSRÖRELSE

Kommunal varslar om strejk på golfbanor och trädgårdsodlingar

Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare.

Kommunal varslar om konflikt med start den 20 juni på golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar.

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat på avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling.

Om inte parterna når ett nytt avtal innan den 20:e juni så kommer arbetet läggas ned på ett stort antal arbetsplatser. Dessutom innefattar varslen mer- och övertidsblockad och en nyanställnings- och inhyrningsblockad, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

– Det här är andra gången på kort tid som Gröna arbetsgivare tvingar fram ett varsel. Båda gångerna handlar det om märket och att Gröna arbetsgivare vägrar höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Enligt Gröna arbetsgivare beror de låsta förhandlingarna framför allt på att Kommunal inte vill acceptera en avräkning för ökade kostnader.

– Kommunals ovilja att respektera det märke som satts på arbetsmarknaden är för oss en ny situation. Det är ett misslyckande för oss parter att Medlingsinstitutet nu behöver kallas in för att föra förhandlingarna framåt, säger Lena-Liisa Tengblad vd Gröna arbetsgivare, i en kommentar.

Kommunal: Kommunal varslar om strejk

Gröna arbetsgivare: Kommunal respekterar inte märket - varslar om strejk