JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Rapport: 70 år innan föräldradagarna delas lika

2093 kommer män och kvinnor dela lika på föräldradagarna om utvecklingen fortsätter i samma takt. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Det kommer att dröja 70 år innan män och kvinnor delar lika på föräldradagarna, det så kallade jämställdhetsindexet, visar ny statistik från TCO.

2022 tog kvinnor ut 68,4 procent av föräldradagarna, det är mindre än i fjol men fortfarande för mycket, tycker TCO:s ordförande Therese Svanström.

– Det är fascinerande, dels ser vi att de flesta tycker att man ska dela lika men så blir det inte så. Att det ska ta 70 år dit de flesta säger sig vilja vara är märkligt och det är på tok för lång tid.

Mest jämställt är det bland föräldrarna i Västerbotten, där tar kvinnor ut 65,8 procent av föräldradagarna. Skåne är sämst i landet med 70,2 procent.

Varför utvecklingen mot jämställdhet, när det gäller ansvar för barnen, går så långsamt är svårt att svara på. En del kan handla om att normer i samhället, menar Therese Svanström.

– Det har funnits tidigare rapporter om att man gör som andra föräldrar på arbetsplatsen gör.

Att kvinnor tar ut fler föräldradagar än män har långtgående konsekvenser för kvinnors ekonomi, säger Svanström.

– Det är när barnen kommer som löneskillnaderna dras isär, det visar all lönestatistik. Det har kvinnor med sig hela vägen, det är ett lönegap som i slutändan genererar 30 procent lägre pension för kvinnor.

Linnéa Engholm/TT

Fakta

För att nå ett jämställdhetsindex på 50 procent har Therese Svanström följande tre nycklar:

1) "Politiska reformer med fler vikta månader i föräldraförsäkringen."

2) "Arbetsplatser som tillåter både mammor och pappor att vara föräldralediga. Att man får vara mamma och pappa men också ha en karriär som är bra för dem."

3) "Att man hemma vid köksbordet bestämmer sig för att man vill ta ett gemensamt ansvar, både för familjen och för att båda ska kunna ha ett yrkesliv som funkar."