AI OCH AUTOMATISERING

Google-chefen: AI är inte en hajp

Googles vd Sundar Pichai diskuterade bland annat behovet av att reglera AI under ett besök på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Bild: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi (TT)

Artificiell intelligens (AI) är ingen hajp. Vi är inne i en viktig förändringfas som kommer att förändra hur vi lever våra liv och lär oss framöver, enligt Googlechefen Sundar Pichai.

– Det är fascinerande tid, säger han i en paneldebatt på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

– Denna gång känns det annorlunda. Det är en kombination av hur vi hanterar data med algoritmer och att vi gör så stora framsteg inom maskininlärning, säger han om den snabba utvecklingen av bland annat textrobotar på senare tid.

Enligt Pichai räcker det med att han är bortrest någon vecka för att det ska finnas något helt nytt att sätta sig in i när han kommer hem till Googles huvudkontor i Mountain View, Kalifornien.

– Tekniken har fördjupats och gör mycket framsteg och det ser ut som om den kommer fortsätta göra framsteg, säger han.

"Vi måste vara försiktiga"

Google delar dessutom frikostigt med sig av sin teknik för kommunikation mellan datorprogram, för att hjälpa till när entreprenörer bygger upp sina innovationer inom området, enligt Pichai.

– Det kommer förändra spelplanen, säger han.

– Jag tror det gör att du kommer att få se en hel del AI-utveckling och utvecklingstakten kommer att vara snabb, tillägger han.

Googlechefen säger att han även blir glad då han ser att många använder de nya innovationerna som utvecklats inom AI.

– Men vi måste vara försiktiga med hur vi utför detta, säger han om riskerna med den snabba utvecklingen.

Stockholmsbesöket är Googlechefens första och Pichai säger att han stortrivs efter ett dygn i stan, där Google bland annat utvecklar molntjänster med över 400 anställda.

– Sverige är en av våra viktigaste ingenjörshubbar, säger han.

Enligt Pichai, som tog över som koncernchef på Google för sju år sedan, är Stockholm en viktig knutpunkt för AI-satsningar. En annan anledning till besöket är att Sverige är ordförandeland i EU och att det finns mycket att prata med ledande politiker om när det gäller inte minst AI – bland annat behovet av reglering.

Inför framträdandet på KTH – som Pichai beskriver som ett av de ledande forskningsinstituten i världen – hade han bland annat träffat statsminister Ulf Kristersson (M) i regeringskansliet.

AI-fond för utsatta områden

Google har i samband med Sverigebesöket även lanserat en ny AI-fond för Europa på totalt 10 miljoner euro (115 miljoner kronor), varav en tiondel är avsedd för satsningar i Sverige.

– Vi måste säkra att samhället anpassar sig till denna teknologi, säger Pichai.

Pengarna i fonden är generellt öronmärkta för icke vinstdrivande verksamheter inom vad som kallas socialt entreprenörskap.

Förutom pengarna erbjuder Google mentorskap och tekniskt stöd i hopp om att hjälpa entreprenörer från utsatta områden att utveckla omdanande AI-lösningar och tillämpa dem på problem de möter i vardagen. Det kan handla om att främja klimatlösningar och utbildning eller bekämpa desinformation.

– Vi öppnar upp mer och vill att folk ska kunna använda vår teknik på många sätt, säger han.

– Detta förändrar spelplanen och jag tror att vi kommer att få se en hel del utveckling och att det kommer att gå fort, tillägger han.

"Vi måste få med filosofer"

Han upprepar samtidigt budskapet att han vill se mer gränsöverskridande samarbete – inte minst när det gäller mellan EU och USA – om reglering av AI.

– Jag tycker att AI är för viktigt för att inte regleras, och för viktigt för att inte regleras bra, säger han.

Förutom reglering trycker Pichai på vikten av att det inte bara är tekniska experter som driver på AI-utvecklingen.

– Fältet får inte bara bestå av programmerare eller datorvetare. Vi måste få med filosofer, samhällsvetare och språkvetare. Vi måste vara mer inkluderande.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Artificiell intelligens (AI) är ett forskningsområde som växte fram på 1950-talet och det avser den intelligens som kan kopplas till ett datorsystem eller på forskningen bakom utvecklingen av sådana system.

Det kan bland annat handla om tekniska verktyg och robotar som kan efterlikna människors förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap eller förstå språk.

Sökjätten Google satsade 2021 på en annan AI-fond, med 20 miljoner euro i potten. De pengarna gick bland annat till ett projekt för att hjälpa sjöfarten att hitta de mest klimatsmarta transportvägarna samt till en app som uppmuntrar till fördjupad nyhetskonsumtion. Tanken med appen var att den vägen minska polariseringen mellan olika grupper i samhället.