DEN DIGITALA UTVECKLINGEN

AI-vd i kongressen: Nödvändigt med reglering

Sam Altman vd för Open AI som står bakom Chat GPT frågas ut i den amerikanska kongressen. Arkivbild. Bild: Stephen Brashear/AP/TT

USA (TT-AP-AFP)

Sam Altman, vd för Open AI som står bakom Chat GPT, frågas under tisdagen ut i USA:s kongress om de risker han ser med den produkt han varit med och skapat.

Det handlar om artificiell intelligens (AI) och i synnerhet Chat GPT, den populära textrobot som utvecklats för att generera text. Roboten har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet, den fick stort genomslag under hösten 2022.

– Vi bedömer att myndighetsregleringar kommer att vara centrala för att minska riskerna med de allt kraftfullare modellerna, säger Altman under utfrågningen i senaten.

– I takt med att tekniken utvecklas, så förstår vi att människor oroas över hur det kommer ändra vårt sätt att leva. Det är vi också, fortsätter han.

Open AI grundades 2015 av några techentreprenörer, bland andra Sam Altman och Elon Musk (som nu har lämnat företaget) och är baserat i San Francisco. Uppdraget är att bygga artificiell intelligens som ska vara till nytta för mänskligheten.

Techjätten Microsoft har investerat mångmiljardbelopp i Open AI och integrerat Chat GPT i söktjänsten Bing.