DE SVENSKA KRISSTÖDEN

EU-dom: Statsstöd till SAS var otillåtet

Många SAS-plan stod parkerade i pandemin. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

SAS fick statligt mångmiljardstöd under pandemikrisen. Ryanair protesterade och får nu rätt av EU:s domstol.

Om SAS tvingas återbetala statsstödet ökar konkursrisken, enligt en bankanalytiker.

EU-kommissionen gav 2020 klartecken för statsstödet till SAS när flygmarknaden närmast dog under coronapandemin. Även Lufthansa räddades på liknande sätt, men det tyska flygbolaget har sedan dess betalat tillbaka.

Ryanair protesterade och menade att det snedvred konkurrensen. Och nu ger EU:s domstol det irländska lågprisbolaget rätt mot både SAS och Lufthansa.

Vad domen betyder för SAS är oklart. Bolaget har just ingen kommentar att ge, mer än följande, hälsar pressavdelningen:

"SAS inleder nu arbetet med att analysera innehållet i domen samt möjliga handlingsalternativ, och återkommer i dessa frågor när det finns besked att ge".

"Enorm" osäkerhet

Jacob Pedersen, analyschef vid danska Sydbank, påpekar att flygbolagets pressmeddelande var "extremt kortfattat" och ger intrycket att SAS inte hade väntat sig den här domen. Han uppmanar bolaget att snarast möjligt kommentera vilka möjliga följder som är att vänta eftersom "osäkerheten är enorm".

"Skräckscenariot är en full återbetalning att statsstöden på 11 miljarder kronor. Det kommer med mycket stor sannolikhet resultera i en konkurs för SAS", skriver han i en analys – och understryker samtidigt att Sydbank inte vet vad konsekvenserna av domen blir.

Hur som helst anser Jacob Pedersen att konkursrisken för SAS är betydligt större nu än tidigare.

Risk för nollvärde

Svenska och danska staten gick in med både lån och stöd i form av nytt kapital när SAS blödde som värst.

I princip måste företag som fått otillåtet statsstöd betala tillbaka. EU-kommissionen, som alltså gav sitt klartecken till staterna, har inget besked att ge i den frågan i nuläget, rapporterar nyhetsbyrån Direkt som citerar en talesperson för kommissionen.

Beslutet går att överklaga till högre EU-instans. Därmed kan en eventuell återbetalning skjutas upp eller slutligen kanske helt undvikas, noterar Jacob Pedersen men står fast vid en säljrekommendation för SAS-aktien: "Risken för att de existerande SAS-aktierna slutar som värdelösa är hög."