DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Amazon fortsätter sparka personal – 9 000 ryker

Amazon drar ned på sin personalstyrka med 9 000 anställda. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Näthandelsjätten Amazon meddelade på måndagen att 9 000 anställda kommer att sägas upp. En rad techbolag har hittills i år dragit ned på personal.

I januari tillkännagav Amazon att man kommer att säga upp 18 000 anställda, vilket då var de mest omfattande uppsägningarna i företagets historia.

Nu har bolagets vd Andy Jassy i ett internt mejl meddelat sina anställda att ytterligare 9 000 kommer att behöva lämna sina tjänster, rapporterar CNBC.

Enligt Jassy behöver Amazon effektivisera sina kostnader med hänsyn till det rådande ekonomiskt osäkra läget.

Amazons globala personalstyrka uppgår till drygt 1,5 miljoner anställda.

"Ett år av effektivitet"

Tidigare i mars uppgav Facebooks ägarbolag Meta att 10 000 tjänster ska bort, samt att 5 000 vakanta tjänster inte ska återbesättas.

I november meddelade Meta att omkring 11 000 tjänster skulle bort, vilket utgjorde ungefär 13 procent av de anställda. Metas vd Mark Zuckerberg har varit öppen med att ytterligare besparingar krävs. Han har kallat 2023 för "ett år av effektivitet".

Många techbolag skär ned

Google-ägaren Alphabet varslade i januari om att man ska göra sig av med sex procent av sin personalstyrka, motsvarande 12 000 tjänster.

I kölvattnet av minskade annonsintäkter och skakiga ekonomiska utsikter har också mjukvarujätten Microsoft lämnat varselbesked som berör 10 000 personer.

Även svenska streamingtjänsten Spotify skär ned på personal och lät nyligen meddela att personalstyrkan, som i senaste delårsrapporten uppgick till 9 800 anställda, ska kapas med sex procent.

Joakim Hugert Lundberg/TT