RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Svantesson kallar till sig matjättarna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Politik (TT)

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar till sig matjättarna efter den senaste inflationssiffran.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Svantesson tänker kalla till sig matjättarna så snart som möjligt i skuggan av SCB:s senaste siffra om att matpriserna, inräknat alkoholfria drycker som kaffe och läsk, stigit med 21 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Svantesson.

"Det är oacceptabelt"

Livsmedelsmarknaden domineras av ICA, Axfood och Coop där ICA är klart störst.

– Mitt budskap blir: hur vi kan hålla nere priserna, hur prisutvecklingen kan dämpas och föra ett samtal om att ingen av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget, säger finansministern.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Socialdemokraterna har begärt en särskild debatt i riksdagen om prisrusningen och pressen det ger på hushållens ekonomi. Att regeringen nu bjuder matjättarna till möte är välkommet.

"Det är bara att välkomna Elisabeth Svantesson till verkligheten. Det här har vi socialdemokrater krävt sedan tidigare, för att underlätta för hushållen när de har det oerhört tufft.", säger S ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg i en skriftlig kommentar.

"Nu måste regeringen lägga fram en plan för hushållen, välfärden och jobben under lågkonjunkturen. Det duger inte att Sveriges regering är sist i klassen", tillägger Damberg.

Finansministerns möte kommer inte att handla om ett pristak på livsmedel eller om en frivillig överenskommelse om prisreglering, något som Vänsterpartiet krävt.

– Det är i grunden ett ganska populistiskt förslag som inte fungerar i praktiken, säger Svantesson.

En matkasse i Sverige har ökat mer i pris än vad de gjort i de nordiska grannländerna. Inflationstakten i Sverige uppgick också i februari till 12,0 procent, vilket kan jämföras med 6,3 procent i Norge och 7,6 i Danmark.

Granskar marknaden

TT: Du har sagt under några månader att ditt viktigaste uppdrag som finansminister är att bekämpa inflationen. Hur tycker du att det går?

– Regeringen bidrar med den ekonomiska politiken genom att inte elda på inflationen. Men många parter måste göra sin del, Riksbanken gör sin del, vi gör vår del, men företag i sina branscher måste göra sin del, säger Elisabeth Svantesson.

Konkurrensverket granskar nu den svenska oligopolmarknaden med tre dominerande aktörer – som både är underleverantörer, äger fabriker och matbutiker.

– Det riskerar också att driva upp priserna. Överallt där vi har för få aktörer så riskerar det att bli högre priser. Ju bättre konkurrens vi har på en marknad desto bättre är det för konsumenterna – så även i det här fallet, säger Svantesson.

Men hon vill inte uttala sig om det behövs reformer.

– Jag vill gärna se vad de kommer fram till innan jag säger att politiken ska agera.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT