KRIGET I UKRAINA

EU lägger till ytterligare 120 på sanktionslista

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Sergei Grits AP/TT

Utrikes (TT)

EU:s tionde sanktionspaket mot Ryssland är klubbat. Bland annat hamnar personer som varit involverade i att kidnappa ukrainska barn till Ryssland på sanktionslistan.

Ytterligare runt 120 personer eller organisationer med koppling till Rysslands krig i Ukraina hamnar på EU:s sanktionslista. Det skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Redan fredag kväll stod det klart att EU kommit överens om ett tionde sanktionspaket mot Ryssland, men detaljerna kring innehållet var då få.

Iranier på listan

Fortfarande nämns inga namn på vilka som omfattas av sanktionerna, men det rör sig bland annat om individer som varit inblandade i kidnappning av ukrainska barn till Ryssland samt personer med kopplingar till Wagnergruppen.

För första gången tas också personer och organisationer i Iran upp på sanktionslistan. Det handlar om individer som hjälpt till att förse Ryssland med drönare.

"EU:s sanktioner mot Ryssland har visat sig vara effektiva. De begränsar Rysslands möjlighet att finansiera kriget mot Ukraina, bland annat vad gäller tillverkning av nya och reparationer av befintliga vapen, liksom att de förhindrar materialtransporter", skriver kommissionen i en kommentar.

Fler medier stoppas

Utöver sanktioner mot specifika individer stoppas också export till Ryssland till ett värde av 11,4 miljarder euro. Det rör sig om bland annat tunga lastbilar och andra fordon samt om teknik som på olika sätt kan bidra till Rysslands krigsindustri.

Tidigare har export till ett värde av 32,5 miljarder euro stoppats.

Utöver det får bland annat ytterligare tre ryska banker sina tillgångar frysta och ytterligare två medier förbjuds inom EU.

Johanna Ekström/TT