KRIGET I UKRAINA

Zelenskyj inför årsdagen: Vi kommer att segra

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på torsdagen. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Ödesmättad, men med tilltro till framtiden, manade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befolkningen till uthållighet efter ett år av ryskt angreppskrig:

– Vi kommer att segra.

Till landets stöd kommer USA som förbereder nya sanktioner mot Ryssland.

Inför årsdagen av invasionen, då rysk militär rörde sig mot huvudstaden Kiev och styrkor befann sig i huvudstadens utkant valde Zelenskyj att försöka gjuta mod i den utsatta befolkningen.

"Vi har inte brutit ihop, vi har klarat av svåra prövningar och vi kommer att segra", meddelade Zelenskyj via sociala medier på torsdagen.

Presidenten, som kanske var mer känd för sin komikerroll än för sitt presidentskap för ett år sedan, valde att visa Ukrainas vilja att besegra Ryssland på alla fronter i hemlandet.

"Hålla dem ansvariga"

"Vi kommer att hålla dem ansvariga som har fört med sig det onda, detta krig, till vårt land" skrev statsmannen.

USA meddelade sent på torsdagen att man förbereder nytt sanktionspaket riktat mot ryska intressen.

Förhandlingar om EU-sanktioner pågår och väntas återupptas på fredagen.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre. meddelade att Biden och ledarna för de övriga länderna i G7-gruppen ska hålla ett möte via videolänk med president Zelenskyj på fredagen.

Mötet ska bidra till att "fortsätta koordinera stödet till Ukraina och att hålla Ryssland ansvarigt för kriget".

– För ett år sedan möttes samma grupp, bara timmar efter att Rysslands stridsvagnar rullat in över Ukrainas gräns, sade Jean-Pierre.

– I morgon ska ledarna diskutera hur vi kan fortsätta stöta Ukraina, och fortsätta lägga press på Putin och alla de som möjliggör hans aggression, fortsatte hon.

Stöd väntas från IMF

Tidigare under torsdagen krävde de mäktiga G7-länderna att IMF tar fram ett stödlån till Ukraina vid ett möte i indiska Bangalore. Den troliga omfattningen är på över 400 miljarder kronor, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.

Under torsdagen högtidlighålls fäderneslandsförsvararens dag i Ryssland, en helgdag då soldater och veteraner vanligen hyllas med parader och festligheter. Samtidigt reflekterade Rysslands befolkning över de marschorder som president Putin gett i sitt uppskjutna tal till nationen.

Hoppas på Kinamöte

Men blickarna vände sig mot Kiev, och signaler om hur Ukraina ska mäkta med en andra vår av brutal invasion.

President Zelenskyj meddelade att han gärna ville träffa representanter för Kina för att förstå innebörden i "den politiska lösning" som Peking säger sig vilja presentera i veckan, enligt AFP.

– Kina har sagt oss att man har ett sådant initiativ. Men jag har inte sett dokumentet än, sade Zelenskyj på en presskonferens med för dagen den gästande spanske premiärministern Pedro Sánchez.

– Vi kan dra slutsatser när vi granskat detaljerna i det Kina erbjuder. Vi skulle gärna få till stånd ett möte med Kina, sade Zelenskyj.

Kommentaren kom dagen efter det att Kinas ledande diplomat Wang Yi träffat både president Putin och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva.

Men på marken gör sig Ukraina redo för omfattande attacker på årsdagen av anfallskriget.

– 23 och 24 februari, de har dessa två dagar att välja mellan, sade Ukrainas militäre underrättelsechef Kyrylo Budanov till tidningen Ukrainskaja Pravda om möjliga massiva ryska anfall för att markera årsdagen.

– Men tro mig, vi har överlevt sådana attacker över 20 gånger redan.

Grim Berglund/TT

Publik under onsdagens "patriotiska konsert" på Luzjnikistadion i Moskva. Bild: AP/TT
Ett skadat flerfamiljshus i Mariupol i en bild tagen i början av året. Bild: Alexei Alexandrov/AP/TT