RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Thedéen oroas över fortsatt hög inflation

Riksbankschef Erik Thedéen talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik på Bostadsdagen 2023. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Riksbankschefen Erik Thedéen upprepar vilken utmaning den höga inflationen innebär – särskilt efter de senaste siffrorna.

– Sverige har hög inflation, den är alldeles för hög och gröper ur hushållens köpkraft, säger han.

Erik Thedéen håller nu på förmiddagen ett penningpolitiskt tal i anslutning till ett seminarium kring fastighetsbranschen. Där poängterar han att Sverige för närvarande ligger långtifrån inflationsmålet på 2,0 procent.

– Får vi ned inflationen, då ser det väsentligt bättre ut. Om inte så får vi en kombination av höga räntor och hög inflation. Det är där vi är nu och vår uppgift är att den perioden ska bli ganska kort, säger Thedéen.

Talet hålls efter måndagens inflationssiffror från SCB som blev dyster läsning. Även om inflationen i januari sjönk till 11,7 procent enligt måttet KPI som mäter den totala inflationen, så fanns ett annat problem i siffrorna.

Stigande inflation

Exklusive energipriserna steg inflationen i januari till 8,7 procent, mot 8,4 procent i december, tvärtemot marknadens förväntningar.

– Vi tycker det är oroande och trodde att den skulle dämpas. Det var framförallt livsmedel och kläder som ökade mycket, kommenterar riksbankschefen men tillägger inför nästa räntebesked i april:

– Den inflationssiffra vi fick är oroväckande men vi kommer att få in flera siffror före april.

Nyligen kom också EU-kommissionens vinterprognos där Sveriges ekonomi bedöms gå sämst i EU och krympa 2023. Den bilden vänder sig dock riksbankschefen mot.

— Att utmåla Sveriges ekonomi som den sämsta i Europa är att ta i.

Bostadsmarknaden tar stryk

Samtidigt som räntorna har stigit har också bostadsmarknaden tagit stryk och enligt de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik har bland annat priserna på bostadsrätter på ett år fallit med tio procent och villor tolv procent. Thedéen vill dock inte prata om någon bostadskrasch.

– Det beskrivs ibland som en krasch men det har varit en relativt lugn nedgång, ingen krasch. Vi vill självklart inte se en krasch på bostadsmarknaden men än så länge ser vi inga tecken på det.

Om utvecklingen för den svenska kronan, säger Thedéen:

– En svag krona över tid riskerar att leda till ökad inflation via importpriserna. Därför tycker vi att det är bra om kronan förstärks och det har den gjort sedan det senaste beslutet.

– Däremot har vi inget mål för kronan, den som tror att vi har bestämt vad den ska ligga på har fel.