DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Högre inflation än väntat i USA

Nya inflationssiffror har tillkännagivits från USA. På bilden en Walmart-butik i New Jersey. Arkivbild. Bild: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Ekonomi (TT)

För sjunde månaden i rad minskar inflationstrycket i USA. Däremot landade kärninflationen något över marknadens förväntningar.

Inflationen uppgick i januari till 6,4 procent, en svag nedgång jämfört med decembersiffran (6,5 procent). Från marknadshåll var dock nedgången väntad och det fanns ännu större förhoppningar gällande avmattningen. Enligt Bloombergs prognos så bedömdes inflationen landa på 6,2 procent.

På New York-börsen får de nya siffrorna inte någon större effekt. Terminshandeln indikerar en svag uppgång för bland annat S&P 500-index när börsen öppnar vid klockan 15.30 svensk tid.

Just inflationssiffrorna är av största vikt för den amerikanska centralbanken Federal Reserve och för hur den ska gå vidare med räntehöjningar i framtiden. Ett orosmoment har varit de starka arbetsmarknadssiffror som kom tidigare i februari när det visade sig att över en halv miljon nya jobb skapades förra månaden. Detta har tolkats av analytiker som att den amerikanska arbetsmarknaden står stark trots centralbankens försök att stävja inflationen med räntehöjningar.

Den så kallade kärninflationen, det vill säga exklusive livsmedel och energi kom samtidigt in på 5,6 procent, något över förväntningarna. Jämfört med föregående månad var uppgången 0,4 procent. Just kärninflationen brukar av ekonomer ses som en tydligare värdemätare än den underliggande inflationen.