ELKRISEN

Landshövding efterfrågar fler vindkraftsparker i Västkusten

Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götalands län. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Ett ökat elbehov i Göteborg kräver utbyggnad av havsbaserad vindkraft i västkusten. Det förklarar Västra Götalands nya landshövding Stefan Tolgfors i en DN-intervju.

Göteborgs gröna industri växer, och därmed även elbehovet. Men stadens elförbrukning utmanas idag av att 70 procent av den el som används ”importeras” från andra delar av landet. Dessutom pågår förseningar av projekt som avser att öka kapaciteten och bygga ut ledningar.

På kort sikt kan planerade projekt för havsbaserad vindkraft, däribland företaget Eolus projekt Västvind utanför Öckerö och Kungälv och Vattenfalls Poseidon utanför Tjörn, vara en räddning, menar Stefan Tolgfors ny landshövding i Västra Götalands län.

– Den bedömning som Rådet för energiomställning gör är att vindkraften i det kortare perspektivet kan tillföra el med större substans i. Går vi ett antal år längre fram kommer säkert kärnkraften att erbjuda möjligheter också.

Men frågan behöver få mer ljus i offentligheten, idag är det mest fokus på en sådan satsning i Norrland.

Samtidigt måste frågan vägas mot det stora politiska motstånd som syns i Västkusten i dag. Men Stefan Tolgfors hoppas dock att högre elräkningar ökade beredskapsfrågor bidrar till att nyansera debatten.

– Jag hoppas att de aspekterna också tränger in i debatten, att vi står inför väldigt stora möjligheter till grön omställning, men då kräver det att vi också själva gör vad vi kan.

Dagens Nyheter: Tolgfors: Flera vindkraftsparker behövs på Västkusten för att elen ska räcka