KRIGET I UKRAINA

Hotfulla ord från Moskva om eskalerad konflikt

Begravning av en ukrainsk soldat som dödats i strider i Bachmut. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Tyskland ska leverera 178 stridsvagnar till Ukraina enligt tyska medieuppgifter.

Ryssland hävdar framgångar i offensiven mot orterna Bachmut och Vuhledar i östra Ukraina och den ryske försvarsministern varnar väst för att skicka vapen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare slagit fast att Bachmut är "ett fort" som ska försvaras till varje pris.

Ukrainsk försvarsmakt hoppas kunna börja utbilda militär på nya vapensystem som levereras från västländer redan nästa vecka. Men Kiev upprepar vädjan om att få tillgång till stridsflyg för att bekämpa en väntad rysk storoffensiv.

En överraskande uppgift publicerades av tidningen Der Spiegel, som uppger att Tyskland kommer att skicka 178 stridsvagnar av typen Leopard 1 till Ukraina.

Uppgiften kom samtidigt som den tyske nytillträdde försvarsministern Boris Pistorius gjorde ett överraskande besked i Kiev, rapporterar AFP.

Stridsvagnarna kan som tidigast levereras under sommaren, skriver tidningen. 90 fordon förvaras just nu i Flensburg i norra Tyskland, medan 88 finns i Italien.

Danmark meddelar att landet ska leverera avställda stridsvagnar av typ Leopard 1A5 till Ukraina. Men dessa lär kunna användas först om några månader. Ett visst hemlighetsmakeri omgärdar de stora leveranser som utlovats från de största Natoländerna, med USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien i spetsen.

Varnar Nato

Rysslands senaste hotfulla utspel om utvecklingen i invasionskrigets nuvarande epicentrum i regionen Donetsk kom från försvarsminister Sergej Sjojgu på ett möte på tisdagen.

– De militära avancemangen är framgångsrika i områdena runt Vuhledar och Artemovsk, sade Sjojgu på ett försvarsmöte där han använde det ryska namnet för Bachmut.

Han varnade för att västmakters militära stöd till Ukraina kan "eskalera konflikten" och "dra in Natoländer" i kriget utan att nämna att det är Ryssland som är brutal angripare.

Stridsövning i Barents hav

Samtidigt bekräftar ryska flottan att det ryska stridsfartyget Amiral Levtjenko har genomfört provskjutningar med robotar i Barents hav. Det rapporterar ryska medier som granskas av myndigheterna.

Barents hav, ett bihav till Norra ishavet, angränsar till norra delarna av Norge och Finland invid ryska Kolahalvön med storstaden Murmansk.

De militära budskapen från Moskva kommer samtidigt som myndigheter och rättsväsende fortsätter att tysta all fristående granskning från oberoende medier. En domstol i Moskva beslöt på tisdagen att upprätthålla ett förbud mot tidningen Novaja Gazetas utgivning. Tidningen hade överklagat en dom där utgivningsbeviset för Novaja Gazetas papperstidning dragits in.

Novaja Gazeta är dock verksam utanför Ryssland, och på tisdagen rapporterar den oberoende tidningen att ukrainsk beskjutning mot ryska gränsorter har trappats upp de senaste månaderna. Uppgiften har inte bekräftats av andra oberoende källor.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Bild: Ryska försvarsdepartement via AP/TT