RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Kaffe – första ljusglimten i inflationsmörkret

Nu blir fikat lite billigare. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Kanske kan vi ana ett första litet tecken i butiken att inflationen tappar fart.

Kaffet sjunker nu ganska rejält i pris. Fast ännu är det för tidigt att ropa hej när det gäller andra varor, enligt Matpriskollen.

Ulf Mazur, vd och grundare av den oberoende sajten Matpriskollen, berättar att kaffepriserna nu sjunker i pris hos alla de stora butikskedjorna. Det gäller de flesta stora kaffemärken, och prissänkningen är i de flesta fall omkring 10 kronor per kilo.

– Det är de ordinarie priserna som sänks. Vi kan vänta oss att extrapriserna följer med ned nu, säger han.

Snålt med extrapriser

Det har varit mycket få extrapriserbjudanden på kaffe under den senaste tiden då priserna stadigt har gått uppåt, konstaterar han.

– Men nu kan vi nog få se erbjudanden med både tre och fyra paket till lägre pris till påsken.

Han berättar att just kaffepriserna bara justeras fem gånger per år, så prissänkningen nu kommer att hålla i sig i alla fall ett par månader.

– Kaffet svänger så mycket på världsmarknaden, så leverantörerna har enats om att bara justera priserna fem gånger om året.

Nu har kaffeskördarna i Brasilien blivit bättre än väntat, samtidigt som efterfrågan på de dyra dropparna har minskat, berättar han. Kaffet handlas på kaffebörser, och priserna kan slå väldigt mycket.

Lagren har vuxit

Den minskade efterfrågan har nu gjort att lagren vuxit, och därför faller nu också priserna i konsumentledet.

– Det är ju det centralbankerna har velat åstadkomma med åtstramningen.

Nu är förstås frågan hur det blir med andra matvaror. Kommer priset sjunka där också, eller gäller ljusglimten bara kaffet än så länge? Tyvärr är det nog det sistnämnda, enligt Ulf Mazur. Han håller just nu på att sammanställa prisutvecklingen för januari, men det ser inte ut som att inflationsrallyt är över ännu för andra varor, berättar han.

– Kaffet lever sitt eget liv, med priserna på kafferåvaran som handlas på börserna och som varierar, och så dollarkursen, säger Ulf Mazur.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Kaffet ökade rejält i pris i fjol fram till i höstas, då priserna nådde en platå på mellan 120 och 150 kronor per kilo.

Nu under årets första veckor har priserna sänkts hos de stora kedjorna med omkring 10 kronor per kilo.

Kaffe säljs dock för vissa märken i mindre förpackningar än ett halvkilo, så det handlar inte fullt ut om en femma per paket.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

I december steg inflationen enligt KPI-måttet till 12,3 procent på årsbasis, den högsta nivån sedan februari 1991.

Källa: Matpriskollen, Statistiska centralbyrån