RÄNTAN OCH INFLATIONEN

FI kollar extra på inflationshanteringen

Finansinspektionen, med Susanna Grufman som tillförordnad generaldirektör, presenterar prioriteringar. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Finansinspektionen (FI) kommer under årets tillsynsarbete att prioritera hur finanssektorn hanterar inflationen, hur den tar hand om sina kunder och hur banker och företag rustar sig för att fortsatt kunna erbjuda sina tjänster.

"Trots våra förebyggande åtgärder innebär den ekonomiska omsvängningen risker och vi följer därför utvecklingen noga. Vi är också beredda att agera om den finansiella stabiliteten skulle hotas", skriver FI i ett pressmeddelande.

"Som ansvarig myndighet för den finansiella sektorn i det civila försvaret arbetar vi för att den finansiella sektorn ska kunna erbjuda betalningar och andra grundläggande tjänster, oavsett vad som sker", tillägger FI.

FI utlovar bland annat även uppföljning av i vilken grad bolånetagare får göra tillfälliga pauser i sina amorteringar av bolån, men myndigheten ska även jobba för att förhindra att människor utsätts för investeringsbedrägerier.

Det blir även fortsatt arbete mot grönmålning i finanssektorn och granskningar av att företag som erbjuder betaltjänster följer regelverk mot penningtvätt.