DEN SVENSKA SÄKERHETEN

USA: Hög tid för svenskt Natomedlemskap

USA:s utrikesminister Antony Blinken ringde till Sveriges utrikesminister efter möte med Turkiet. Bild: Leah Millis/Pool via AP/TT

Politik (TT-AP)

USA:s utrikesminister Antony Blinken understryker vikten av ett snabbt svenskt Natomedlemskap i ett telefonsamtal med utrikesminister Tobias Billström.

USA och landets utrikesdepartement lägger extra tyngd bakom viljan att Sverige och Finland snarast blir medlemmar i militäralliansen Nato.

Utrikesminister Blinken ringde, med 13 minuters mellanrum, till Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna förbundet) för att "upprepa USA:s stöd för Finlands och Sveriges Natoanslutning", enligt ett uttalande från USA:s UD.

Enligt utrikesdepartementets talesperson Ned Price underströk Blinken behovet av att samtliga Natoländer snarast godkänner de svenska och finländska medlemskapen.

"USA uppmanar kvarvarande allierade att snabbt ratificera deras (Sveriges och Finlands) anslutning", sade Price i ett uttalande.

Formuleringen var markant riktad, om än outtalat, mot Turkiet och kom dagen efter ett spänt möte mellan Blinken och den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu i Washington DC.

Turkiet vill köpa amerikanska stridsflyg av typ F-16, vilket USA har motsatt sig. I en diplomatisk kommentar efter mötet gjorde USA kopplingar mellan en försäljning av planen och en utvidgning av Nato. Turkiets utrikesminister hävdade i sin tur inför turkiska medier att det svenska och finländska medlemskapet inte ingick i förhandlingarna.

Torsdagens besked från det utrikesdepartementet tyder på det motsatta.