EU:S FRAMTID

Tulluppgörelse mellan EU och London nära

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly försöker få klart en tulluppgörelse med EU-kommissionen. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den brittiska regeringen och EU-kommissionen närmar sig en uppgörelse om den utdragna dispyten om tullar på handeln mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Frågan har varit en het politisk potatis sedan brexit för två år sedan.

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly ska på måndagen stämma av positionerna i ett telefonsamtal med EU-kommissionens Maros Sefcovic för att ta frågan till avslutande förhandlingar.

Tekniskt handlar det om innehållet i det omstridda så kallade nordirländska protokollet, som fått unionister i Nordirland att gå i taket då det innebär att nordirländarna separeras från övriga Storbritannien med tullar.

Uppgörelse om realtidsdata

I förra veckan gjorde EU och Storbritannien upp om att använda realtidsdata för att övervaka flödet av varor mellan Nordirland till resten av Storbritannien, vilket skulle kunna utgöra basen för en bredare tulluppgörelse.

– Det har byggts upp ett förtroende mellan parterna, sade EU-parlamentarikern Barry Andrews från det irländska partiet Fianna Fail, i en radiointervju i helgen.

– Förväntningarna är att det blir en politisk deklaration – inte något bindande internationellt avtal, men en deklaration och ett ramverk för vägen framåt efter Sefcovic och Cleverlys samtal.

Siktet är sedan inställt på att till slutet av februari få ett mer omfattande avtal på plats, inför årsdagen för 1998 års Belfastöverenskommelse i april.

Måste övertyga DUP

Bland de känsliga frågor som återstår att göra upp om vid sidan av hur tullreglerna ska se ut finns även vilken roll EU-domstolen ska spela och vad som ska gälla för livsmedelsprodukter.

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak har fått med sig oppositionsledaren Keir Starmer på noterna. Men han måste sedan även få Demokratiska unionistpartiet (DUP) i Nordirland att acceptera uppgörelsen.

DUP har i protest mot det befintliga nordirländska protokollet blockerat bildandet av en ny regionregering för Nordirland sedan i maj.