BOMARKNADEN

Bostadspriserna ner 17 procent sedan i våras

Bostadspriserna fortsatte att dala i december. Lägenhetspriserna föll med 1,5 procent och villapriserna med hela 2,9 procent, visar ny statistik. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Ekonomi (TT)

Bostadspriserna fortsatte att gå ner i december. Lägenhetspriserna föll med 1,5 procent och villapriserna med 2,9 procent, visar ny statistik.

Priserna på bostäder föll med i genomsnitt 2,4 procent i december i Sverige. Prisfallen är större än vad som kan förklaras av normala säsongsmönster, enligt banken SBAB och bostadssajten Boolis månadsstatistik.

Sedan toppnoteringen i våras har bostadspriserna för villor och lägenheter tillsammans nu fallit med nästan 17 procent.

"Vår prognos har varit att bostadspriserna ska falla med drygt 20 procent i Sverige som helhet enbart till följd av ränteuppgången. Vi börjar helt klart närma oss de nivåerna nu," säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

När det gäller villor har det största fallet från pristoppen skett i Stormalmö, med 21,4 procent ner. Lägenhetspriserna har fallit mest i norra Sverige, med 17,2 procent nedåt sedan toppen.

Villor generellt har fallit mer i pris, minus 19 procent, än bostadsrätter, ner 14 procent.

"Vi har så här långt sett större prisfall på villor än för lägenheter med undantag för Norra Sverige där lägenhetspriserna fallit något mer än villorna. Det är troligt att de höga elpriserna i landets mellersta och södra delar slår hårdare mot villorna än lägenheterna," säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Linnea Bergman/TT

Robert Boije, chefekonom på SBAB kommenterar prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT