SVERIGES ENTREPRENÖRER

Så blev Deqa Abukar en investerardrottning

Deqa Abukar. Bild: Pressbild/Fryshuset

”Jag drivs av orättvisor, och jag känner ett ansvar för att besegra dem”, säger Deqa Abukar till Breakit. Fram till idag har hon varit med och startat över 250 bolag och sporrat många entreprenörer i orten att våga gå sin egen väg.

Deqa Abukar kom till Malmö från Somalia som sjuåring. Sedan dess har hon upplevt kulturkrockar, fördomar och hårda prövningar under resan mot toppentreprenör.

Nu vill hon ge tillbaka till andra entreprenör genom att sporra dem till att gå sin egen väg oavsett fördomar.

2014 startade hon Bling Startup, ett initiativ för att demokratisera entreprenörskapet. Hon har även startat Shift där entreprenörer från orten får chansen att pitcha sina affärsideér och dragit igång Bling Capital, en fond som satsar på bolag i tidiga stadier och ger underrepresenterade grupper chansen. Där har tungviktare som Sven Hagströmer hoppat på tåget.

Dega Abukar har varit med och startat över 250 bolag med en samlad omsättning på omkring 400 miljoner kronor. Trots det möts hon fortfarande ibland av skepsis och fördomar.

– Jag har fått frågan rätt ut om vi håller på med välgörenhet. Hade du frågat en vit man om du håller på med välgörenhet?, säger hon till Breakit.

Breakit: Deqa Abukar vill bli investerardrottningen av mångfald - därför orkar hon ta kampen