CORONARESTRIKTIONERNA

FHM: Coronavåg kan nå liknande nivå som i fjol

FHM bedömer att covid-19 fortsätter att öka och når sin topp i januari. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Spridningen av covid-19 har de senaste veckorna ökat i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens nya scenarier kan ökningen fortsätta och nå sin topp i början till mitten av januari.

Folhälsomyndigheten har tagit fram två scenarier, där scenario 0 innebär att smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag. Vid scenario 1 skulle smittsamheten öka med 10 procent till följd av faktorer som kallare väder och ökade kontakter inomhus.

Myndigheten bedömer att scenario 0 där smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag är den mest troliga utvecklingen. Det skulle innebära att smittspridningen når liknande nivåer som under omikronvågen förra vintern.

"Även om det finns en osäkerhet i scenarierna så är en möjlig utveckling att den kraftiga smittspridningen ökar i ytterligare några veckor innan vi når en topp. Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19", säger avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelande.