It-haveri i flera regioner – vården drabbad

Det har varit stora nätverksstörningar i region Sörmland och i Västra Götalandsregionen. Arkivbild på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Bild: Per Karlsson / TT

It (TT)

En stor nätverksstörning drabbade Region Sörmland på tisdagen, men problemet har åtgärdats. I Västra Götalandsregionen inträffade ett omfattande systemfel, som nu ska ha löst sig.

Sjukhus, vårdcentraler och folktandvård påverkades av nätverksstörningen som upptäcktes strax före klockan 07 på tisdagen. Problemen gjorde det även svårt att nå vårdcentralerna via telefon.

Under dagen har läget förbättrats.

– Läget just nu är att vi har full drift. Nätverket fungerar överallt i alla verksamheter. Vår it-avdelning har kopplat upp en ny server som vi nu ligger mot och allt tycks fungera, säger Birgitta Barkne Nilsson, sjukvårdsledare i Region Sörmland till TT på eftermiddagen.

Regionen gick upp i stabsläge när felet upptäcktes.

– Nu behåller vi oss i stab för att se att vi kan gå i full drift även i kväll, natt och i morgon, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Hon säger att all akut vård har fungerat som vanligt under dagen, men vissa planerade besök har ställts in. Vad som orsakade den omfattande störningen är fortfarande oklart.

Även Västra Götalandsregionen drabbades under tisdagsmorgonen av ett stort dataavbrott. Felet, som upptäcktes vid 08-tiden, gjorde att flera privata vårdcentraler inte kunde logga in i regionens system.

– Vi har haft ett problem med ett datasystem som ger åtkomst till journaler, att skriva recept och allt sånt där, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på regionen.

Sedan 10.30-tiden ska dock alla system åter vara i gång igen.

– Det handlar inte om något externt dataintrång, utan ett rent systemfel, säger Thomas Schulz Rohm.