CORONARESTRIKTIONERNA

Tre skäl till att Kina håller fast vid nollpolicy

En anställd i skyddsdräkt sprejar desinfektionsmedel medan Pekingbor köar för att testa sig för covid-19. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina (TT)

En ny covidtopp noterades i Kina i förra veckan – och miljoner människor beordras att hålla sig hemma, trots växande protester och löften om lättnader.

Tre faktorer kan ligga bakom att landet hårdnackat håller kvar vid sin linje, enligt Kinaanalytikern Oscar Almén.

Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga kinesiska tv-kanalen CCTV. Hundratusentals människor samlas och umgås, utan munskydd och att hålla avstånd – en omöjlighet för kineserna.

Efter vissa lättnader i de generella restriktionerna skärps virusåtgärderna återigen, sedan antalet nya fall ökat kraftigt på sistone. Över 30 000 nya smittade noterades inom ett dygn i onsdags, nästan 90 procent av dem var asymptomatiska.

Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), beskriver tre anledningar till att Kina håller kvar vid sin covidpolicy, tre år efter det att viruset upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019.

.

1. Rädsla för massdöd

Drygt 5 200 kineser har avlidit med covid-19 enligt officiella siffror, även om vissa källor, som Världshälsoorganisationen (WHO), anger en betydligt högre siffra. För regimen i landet med 1,4 miljarder invånare är det relativt låga dödstalet en bekräftelse på att man har agerat korrekt, och man har också satsat mycket prestige på detta.

– Man sitter i lite av en rävsax. Att fullfölja covidpolicyn leder till negativa ekonomiska effekter och det missnöje som finns, men alternativet att släppa på den skulle riskera att en stor del av befolkningen blir smittade. Man har inte byggt upp ett immunförsvar så som i andra länder, det skulle vara väldigt många människor som dör. Den äldre befolkningen är minst vaccinerad och sårbar, säger Oscar Almén.

– Sedan har man konstaterat att kinesiska vaccinvarianter är mindre effektiva än mRNA-vaccinen som används i väst, och man har vägrat att använda utländska vacciner på kinesiska medborgare.

.

2. Kontrollmöjligheterna finns

En annan anledning till att Kina lever kvar med hårda restriktioner är att landet har stora möjligheter att kontrollera befolkningen.

Under pandemin har kontrollen utökats ytterligare, med appar och andra verktyg som befolkningen måste använda i smittspårningssyfte.

– Kinas kommunistparti har enorma verktyg till sitt förfogande. Det förekommer till exempel att när man visat tv-sändningar i efterhand, har man gjort bilden på publiken otydlig så att man inte ska se att den sitter utan munskydd. Censurapparaten är stor när det gäller covidfrågor.

.

3. Lokala myndigheter rädda

Kommunistpartiet har lovat att småbarn inte ska nekas sjukvård även om negativt covidtest saknas, sedan en treårig pojke avlidit av kolmonoxidförgiftning. Trots det upprepades tragedin när en fyra månader gammal flicka avled efter att nyligen ha nekats vård i staden Zhengzhou.

Lättnader i restriktioner som beslutas på högre nivå i Kina, efterföljs inte alltid på lägre nivåer.

– Lokala myndigheter är rädda för att vara de första som släpper efter, de vill inte riskera att få den kritiken som andra fått tidigare. Man tar det säkra för det osäkra på lokal nivå, säger Oscar Almén.

I princip kan Kina upprätthålla sin nollpolicy hur länge som helst.

– Man kan tänka sig att Xi Jinping efter att ha säkrat sin makt på partikongressen känner sig tryggare att släppa på den här politiken. Men vi har inte sett någon större skillnad än, i grunden kvarstår covidpolicyn.

Katri Artta Svarfvar/TT

Fakta

I samband med att smittotalen ökat i Kina har det införts nya regler och restriktioner för många miljoner invånare i jättestäder som Peking, Shanghai, Kanton (Guangzhou) och Chongqing.

I huvudstaden Peking krävs ett PCR-test som inte är äldre än 48 timmar för att få vistas på offentliga platser som köpcentrum, hotell och myndighetsbyggnader. Skolor sköter undervisning på distans och höga staket har rests kring ett bostadsområde.

I storstaden Zhengzhou tvingas alla invånare stanna i karantän hemma i fem dagar, med undantag för viss viktiga ärenden. Masstestningar genomförs varje dag.

I början av november aviserade politbyråns ständiga utskott om vissa lättnader i reserestriktioner och karantänsregler. Dagen efter skärptes återigen lokala virusrestriktioner.