REGELKRÅNGLET

Regelkrånglet: Därför kostar bollkastningen mer än chokladhjulet

Bild: Henrik Montgomery/TT

Hur många momssatser kan ett enda företag behöva hantera? Alla. Det visar exemplet Daftö resort. Chokladhjulet är till exempel momsbefriat, medan bollkastningen har fullmoms. ”Momsfrågor kan göra att jag sover dåligt”, säger vd Lena Kempe till Svenskt Näringsliv.

– Jag gillar moms. Det är superintressant och jag kan grotta ner mig extremt mycket i både utmaningar och möjligheter. Vi pratar mycket moms på Daftö eftersom vi har alla momssatser från noll till 25 procent. Men momsfrågor kan också göra att jag sover dåligt, säger Daftö resorts vd Lena Kempe till Svenskt Näringsliv.

Hon berättar att såväl försäkringar för avbeställningsskydd som chokladhjulet är momsbefriade samtidigt som bollkastningen har en moms på 25 procent. I gästhamnen gäller 25 procent moms men om gästen kommer med med bil i stället för båt till campingen är det 12 procent moms som gäller.

– På ett lakanset som vi hyr ut är det 25 procent moms men om det ingår i ett hotellrum är det 12 procent moms. Gränsen går vid om det är valbart. Det samma gäller el på campingen. Om elen ingår är det 12 procent men om elen väljs till är det 25 procent moms.

– En del frågor är så svåra att överhuvudtaget avgöra vad som är rätt eller fel. En enhetlig moms skulle förenkla men gynnar samtidigt inte oss, säger Lena Kempe.

Svenskt Näringsliv: Krångliga momsfrågor för företag med blandad verksamhet