Labbkött – snart på grillen?

Kött som odlats fram från celler tillreds av en israelisk kock. Nu har ett Kalifornienbaserat företag fått grönt ljus från amerikanska myndigheter. Arkivbild. Bild: Tsafrir Abayov/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

En rejäl köttbit på grillen, dock framställd på syntetisk väg i ett laboratorium. Det kan vara på väg att bli verklighet i USA där ett företag nu fått grönt ljus från myndigheter.

Kött som odlats fram från celler ses av många som ett sätt att delvis försöka lösa klimatfrågan. I exempelvis Singapore har ett företag haft godkännande sedan två år tillbaka och nu har ett Kalifornienbaserat bolag, Upside Foods, tagit ett steg i samma riktning.

Den amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA skriver att man gjort en noggrann granskning av företagets kycklingprodukter och ser inga frågetecken i nuläget utan godkänner att företaget går vidare i sin process.

Det kommer dock dröja ytterligare tid innan varorna finns i kyldisken i livsmedelsaffärerna då Upside Foods kommer genomgå ytterligare granskningar av andra amerikanska myndigheter.

Rent praktiskt fungerar köttodling så att ett vävnadsprov tas från exempelvis en kossa och stamceller utvinns från själva provet. I ett laboratorium tillsätts tillväxtserum och från stamceller odlas muskelfiber fram i en bioreaktor. Dessa kan sedan formas till exempelvis en köttbit.

Processen har dock ifrågasatts som såväl komplicerad som dyr, flera företag i branschen har också valt att inrikta sig mot husdjursfoder då dessa "konsumenter" inte ses som lika nogräknade när det gäller smak och textur.