KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Världens största kolexportör ska "avgiftas"

Indonesien har många kolgruvor, en ofta riskabel verksamhet. Bild från en dödlig kolgruveolycka på Sumatra 2020. Bild: AP/TT

Klimat (TT-AFP)

Ett av världens stora kolländer, Indonesien, satsar på "avgiftning" från det förorenande bränslet. Danmark och Norge är drivande medlemmar i ett avtal som ska fasa ut kolet i det asiatiska landet.

Uppgörelsen kallas på engelska Just Energy Transition Partnership, och omfattar minst 20 miljarder USA-dollar (208 miljarder kronor) i investeringar, stöd och lån.

Det innebär att tidigare mål flyttas närmare i tiden: Indonesiens utsläpp ska toppa senast 2030, jämfört med det tidigare målet 2037, och landet ska vara koldioxidneutralt 2050, snarare än först år 2060.

Det meddelar USA, som presenterade satsningen vid G20-toppmötet på Bali. Bland andra ledande medlemmar i partnerskapet finns Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland och Japan. Även EU nämns i rapporteringen, liksom Danmark och Norge – men inte Sverige.

Uppgörelsen ses som en viktig signal från den rika världen att hjälp nu är på väg för utvecklingsekonomier att ställa om till grön energi.

Och den kan få spridningskonsekvenser långt bortom Indonesien. Landet är världens största kolexportör, så när bränslet avvecklas där påverkar det branschen globalt.

Som ett exempel meddelade Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) och operatören i måndags att det stora kolkraftverket Cirebon-1 i provinsen Java Barat (Västra Java) stängs i förtid.