DEN SVENSKA EKONOMIN

Ekonom: "Roligare än så här blir det inte"

Magert i plånboken. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Återhållsamhet – det är signalen från regeringen till hushållen. Plånboksdelarna är få, men bilförare och villaägare hör till vinnarna.

Det går inte att elda på för mycket för att hjälpa hårt prövade hushåll – budskapet från finansministern är återhållsamhet. Därför är det magert med budgetgodis till hushållen.

– Roligare än så här blir det inte, konstaterar Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

– Regeringen vill visa att den tar ansvar, och inte slänger bensin på inflationsbrasan.

Sedan tidigare har det så kallade högkostnadsskyddet till hushåll och företag presenterats, som ska stötta då elpriserna är höga.

– Det är den reformen, som ligger utanför själva budgeten, som prioriteras högst.

Reseavdraget behålls enligt den gamla modellen. Skatten på drivmedel sänks också något.

– Skatten för dem över 65 som jobbar sänks.

De som är mest utsatta får enligt regeringen en viss stöttning, det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag behålls, och de högre nivåerna i a-kassan permanentas.

– De som är "vinnare" i den här budgeten är bilförare, villaägare och i viss mån arbetslösa, som får behålla nivån i a-kassan.

– Men det har redan börjat diskuteras vad som inte finns med av det som utlovades. Som till exempel sänkt skatt till låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt på sparande. Regeringen har tonat ned budgeten för att visa att man tar ansvar, säger Frida Bratt.

Johanna Cederblad/TT