ARBETSMARKNADEN I EUROPA

Budgeten gör att Svantesson missar EU-premiär

Om två månader ska finansminister Elisabeth Svantesson (M) leda mötena för EU-ländernas finansministrar. Men hon missar första chansen att träffa dem – finansministermötet i Bryssel den 8 november krockar med hennes egen presentation av budgetpropositionen. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

EU (TT)

Det blir ingen debut bland EU-ländernas finansministrar för Elisabeth Svantesson den 8 november. Mötet i Bryssel krockar med en annan premiär för Svantesson: presentationen av den svenska budgeten.

Hon satsar i stället på finansministrarnas möte i december och att fram till dess ha egna träffar med flera av de övriga 26 EU-kollegorna.

– Jag ska så snabbt som möjligt upprätta kontakt med flera kollegor inför nästa möte, men framförallt också inför ordförandeskapet, säger Svantesson till TT efter sitt första möte med riksdagens EU-nämnd.

Det blir extra mycket EU efter årsskiftet för den svenska regeringen och de nya ministrarna. Den 1 januari inleds halvåret då Sverige är ordförande i EU:s ministerråd. Sverige ska då förbereda och leda möten och baxa fram kompromisser i otaliga frågor.

– Jag tror att Ukraina kommer att dominera på mitt, och på många andras, område, säger hon.

Det handlar bland annat om fortsatta miljardstöd till Ukraina från EU.

Lars Larsson/TT