ELKRISEN

SvK: Snabbväg till ny elproduktion kan hindras

Svenska kraftnät har utrett hur det ska kunna gå snabbare att upphandla ny elproduktion i södra Sverige. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi (TT)

För att motverka skenande elpriser har Svenska kraftnät haft i uppdrag att utreda hur upphandlingar kring ny elproduktion ska kunna ske så snabbt som möjligt.

Myndigheten kan stöta på hinder, konstateras det i en ny rapport.

Det är för att snabbt öka elproduktionen i de södra elområdena, elområde 3 och 4, som myndigheten utreder denna snabbväg till ny, planerbar elproduktion, på uppdrag från den förra regeringen.

Nu konstaterar myndigheten att det finns flera hinder i form av existerande lagar och regler för myndigheten när det kommer till att snabbt handla upp ny elproduktion, skriver man i en ny rapport.

Svenska kraftnät har också utrett om om det är möjligt att upphandla större produktionsanläggningar för att kunna nyttja dessa i avhjälpande syfte. Något som skulle kunna minska risken för bortkoppling av el i vinter, och få en prisdämpande effekt.

Enligt myndigheten är man nu i kontakt med berörda anläggningsägare, med avsikten att kunna teckna avtal med dessa för att förbättra förutsättningarna för överföringskapaciteten i vinter.

"Vi har en pågående dialog med anläggningsägare och återkommer när vi är klara", säger Staffan Engström, enhetschef för nya stödtjänster och nätutnyttjande på Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.