Över 150 döda vid firande i Seoul – många unga

Poliser arbetar under söndagen på platsen för tragedin i Seoul, Sydkorea. Bild: Lee Jin-man/AP/TT

Sydkorea (TT)

Skräckscener utspelades under halloweenfirande i Sydkoreas huvudstad Seoul. Dödstalet har vuxit till minst 153 människor, de flesta unga kvinnor, som klämdes ihjäl när panik utbröt i en trång gränd.

Uppskattningsvis 100 000 personer hade samlats i de populära nöjeskvarteren i Itaewon i Seoul för halloweenfirande. Det var det första stora halloweenfirandet efter pandemin och det första sedan alla covidrestriktioner hävts tidigare i år.

Gränden där olyckan inträffade var cirka fyra meter bred, 50 meter lång och sluttande, skriver den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo. Den förbinder två populära huvudgator i Itaewon med varandra, och mynnar ut vid en utgång till Seouls tunnelbana.

Trängseln i gränden var så stor att det inte gick att röra sig, rapporterar Korea Times. Situationen blev katastrofal när några föll och skapade en dominoeffekt nedåt i gränden då människor packades ovanpå varandra lager på lager, enligt vittnen.

Brister i polisnärvaro

Många rykten är i omlopp om orsaken till att människor samlades i gränden, men polisen har inte kunnat bekräfta dessa. Att polisnärvaron skurits ner – många poliser var upptagna med att bevaka en demonstration på annat håll i staden – anses dock ha bidragit till det höga dödstalet.

Räddningstjänst och ambulanser kunde inte komma fram genom folkmassorna, och många offer dog av hjärtstillestånd i väntan på första hjälpen, rapporterar AFP.

Myndigheterna räknade inte med att så många skulle delta i firandet i år och hade därför inte utökat säkerheten, bekräftar inrikesminister Lee Sang-Min.

– Det här är en katastrof som orsakats av bristande medvetenhet om säkerhet, säger Shin Dong-Min, professor på Korea National University of Transportation.

Fick svårt att andas

Folk ska ha omkommit av syrebrist men många ska även ha trampats eller klämts ihjäl. 97 av de omkomna var kvinnor, de flesta i 20-årsåldern. Det yngsta offret var bara 16 år.

Myndigheterna i Seoul bekräftar att 153 människor har omkommit. 134 människor är skadade, många av dem allvarligt, rapporterar AFP. Många har också rapporterats saknade.

Bland de omkomna har 20 utlänningar bekräftats. Offer från Norge, Iran, Uzbekistan, USA, Ryssland och Kina har identifierats, rapporterar nyhetsbyråer.

Minst en norsk medborgare miste livet i tragedin, bekräftar norska UD för nyhetsbyrån NTB på söndagsmorgonen. Flera norrmän kan ha drabbats.

Svenska UD:s presstjänst hade vid 14-tiden på söndagseftermiddagen inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar.

Identifiering tar tid

De flesta av de omkomna har förts till sjukhus, men man har även behövt använda en idrottsanläggning i närheten för att få bort döda från gatorna. Enligt räddningstjänsten kan det ta tid att identifiera alla.

Presidenten Yoon Suk-Yeol har utlyst landssorg och offentliga byggnader flaggar på halv stång, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I ett tal till nationen på söndagsmorgonen kallar han det för en tragedi och katastrof som inte borde ha kunnat hända. Presidenten lovar vidare grundlig utredning och att man ska säkerställa att det inte kan hända igen, rapporterar AFP.

Seouls borgmästare befann sig i Europa när katastrofen inträffade men återvänder nu hem, skriver Yonhap.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

Räddningsarbetare tar hand om dödsoffer och skadade. Under söndagsmorgonen räknades antalet döda till över 150. Bild: Lee Ji-eun
Gränden där olyckan inträffade dagen efter katastrofen. Bild: Ahn Young-joon/AP/TT
President Yoon Suk-Yeol (mitten) kallade till krismöte. Bild: Sydkoreas presidentkontor/AP/TT

Fakta

Några av de dödligaste trängselolyckorna det senaste årtiondet:

Runt 2 300 döda den 24 september 2015 i Mina nära Mecka under den årliga pilgrimsfärden.

Minst 151 döda den 29 oktober 2022 i Sydkoreas huvudstad Seoul under halloweenfirande.

133 döda den 1 oktober 2022 på en fotbollsarena i Malang på östra Java i Indonesien.

Minst 115 döda den 13 oktober 2013 i samband med en religiös festival nära ett tempel i den indiska delstaten Madhya Pradesh. I dödstalet ingår även drunknade.

Källa: AFP