DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Rusning efter studiestöd för vidareutbildning

Centrala studiestödsnämnden (CSN) konstaterar att det nya studiestödet för omställning är oväntat populärt. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Det är rusning efter det nya studiestödet för den som vill vidareutbilda sig eller byta yrke. Sedan den 1 oktober har över 14 000 personer sökt pengar.

– Vi sitter och går igenom ansökningarna för fullt, och vi beviljar studiemedlen så länge anslaget räcker, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på Centrala studiestödsnämnden (CSN), till TT.

Det nya omställningsstudiestödet har införts av staten, som ett resultat av uppgörelsen om ändrat anställningsskydd mellan facken och arbetsgivarnas organisationer. Syftet är att den som vill eller behöver studera vidare mitt i livet ska ha lättare att få studiebidrag och studielån.

CSN:s prognos var att 5 300 personer skulle söka stödet i år. Det antalet nåddes efter tre dagar och nu antalet sökande tre gånger så stort.

– Vi ser ett fortsatt stort flöde av ansökningar, men vi tror att en del kanske inte uppfyller villkoren och därför kommer inte alla att beviljas. Därför finns det fortfarande anledning att söka, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN, i ett pressmeddelande.

Omställnings­studiestödet består av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp. Den som vill kan därutöver fylla på med studielån.

Ett grundläggande villkor för att få stödet är att vara mellan 27 och 62 år. Den sökande ska ha jobbat åtta år de senaste 14 åren och tolv månader de senaste 24 månaderna.

Lena Blomquist/TT