DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Utredning: Kostnad fyra gånger så hög som Arbetsmiljöverket hävdar

2,37 miljarder kronor beräknas företagen behöva betala över en femårsperiod för att certifiera sina pannor. Bild: Pressbild

Enligt en ny utredning beräknas kostnaden för certifiering av pannoperatörer bli fyra gånger så hög som Arbetsmiljöverket tror.

Det finns minst 14 500 pannor i drift i Sverige i dag som omfattas av Arbetsmiljöverkets krav på certifiering. Till stor del rör det sig om företag inom småskalig industri som trä- och tvätteriindustri men även skolor, restaurangkök, växthusföretag och lantbruksverksamheter.

Innan införandet av reglerna gjordes en konsekvensutredning av Arbetsmiljöverket som kom fram till att kostnaden över en femårsperiod skulle landa på drygt 34 000 kronor per värmepanna men siffrorna stämmer inte – anser branschföreträdare för företagen.

Enligt en utredning av Trinovo Conulting på uppdrag av Näringslivets Regelnämnd NNR, LRF samt Trä- och Möbelföretagen rör det sig i stället om en kostnad på cirka 138 000 kronor, det vill säga fyra gånger så mycket som Arbetsmiljöverkets beräkningar. Orsaken är att företagen träffas av flera moment och kostnader som varken behandlats eller tagits med i Arbetsmiljöverkets utredning.

Totalt beräknas kostnaden blir cirka 2,37 miljarder kronor för företagen över en femårsperiod.

– Vår analys visar att ett avvecklande av regelverket är möjligt och sätter ljuset på behovet av att man tar fram bra konsekvensutredningar i samråd med de företag som omfattas. Här behöver regelgivarna förbättra rutinerna och både tidigare och oftare väva in dem som berörs i processen, säger David Johnsson, vd på TMF, Trä- och Möbelföretagen.